Microsoft Build 2017, de belangrijkste cloud- en Office-aankondigingen op een rij

Lees verder

Interessante vacature

Microsoft heeft tijdens developers-comferentie Microsoft Build 2017, een flink aantal interessante aankondigingen gedaan. Het evenement dat van van 10 tot 12 mei 2017 in Seattle is gehouden, stond bol van de Cloud-aankodigingen voor developers.

Er zijn onder meer previews getoond van Azure IoT Edge. Microsoft: ‘Die technologie moet de intelligentie en andere voordelen van cloud computing uitbreiden naar Edge-apparaten. Microsoft toont ook uitbreidingen van Microsoft Graph, die moeten de inzichten uit de werkomgeving combineren met die van apparaten en de fysieke wereld.

Tijdens Microsoft Build 2017 is ook een hele reeks database-toepassingen aangekondigd, zoals bijvoorbeeld Azure Cosmos DB dat een fundament moet bieden voor omvangrijke clouddiensten en applicaties die veel data verwerken. Volgens Microsoft is het inzetbaar voor IoT, AI en mobiele toepassingen.

Tijdens het evenement zijn ook nieuwe MySQL- en PostgreSQL-beheerde diensten aangekondigd die developers samen met Azure SQL Database meer keuze en flexibiliteit moeten bieden op de schaalbaarheid van het serviceplatform. Daarbij zijn data storage, data recovery en hoge beschikbaarheid belangrijke pijlers.

Op Microsoft Build 2017 is ook een preview van Microsofts nieuwe database-migratiediensten getoond. Zo moeten klanten die Oracle-databases en andere SQL-varianten draaien eenvoudiger hun data kunnen verplaatsen.

Office 365, Sharepoint, Azure
Voor Office zijn de volgende aankondigen gedaan. Microsoft: ‘Elke developer kan nu voor Microsoft Teams publiceren. Binnenkort zal er een nieuwe app ervaring voor eindgebruikers beschikbaar komen in Teams. Je kunt dan nieuwe mogelijkheden toevoegen aan Teams, zoals notificaties van derde partijen.’

Het bedrijf heeft voor developers ook nieuwe Microsoft Graph API’s beschikbaar gemaakt, waaronder API’s van SharePoint en Planner. Microsoft:
‘Graph geeft developers toegang tot data van Office 365 en daarmee tot personen, gesprekken, projecten, agenda’s, processen en content. Daarmee kunnen developers nog slimmere apps bouwen.’

Tijdens Microsoft Build 2017 is ook een aantal aankondigingen rondom Office 365 gedaan. Zo kunnen developers en ISV’s die de productie-omgeving van hun SaaS-applicaties op Microsoft Azure hosten nu de data en werkstromen van hun apps automatisch laten uitbreiden naar geautoriseerde Office 365-klanten. ‘Dat gaat via standaardverbindingen voor PowerApps en Microsoft Flow. Developers moeten zich daarvoor wel aanmelden via de Azure-website.’

Cortana
Microsoft kondigt ook de Cortana Skills KIT aan. Vooralsnog is die openbare preview van de digitale assistent alleen in de VS beschikbaar. ‘Developers kunnen vaardigheden voor Cortana ontwikkelen door een bot te creëren en deze te publiceren op het nieuwe Cortana-kanaal van het Bot Framework. Dit is mogelijk voor Windows 10, Android, iOS en de Harman Kardon Invoke Speaker met Cortana’, meldt Microsoft.

Er zijn tijdens Build 2017 ook samenwerkingen gesloten met techgigant HP en chipreus Intel. Die partnerships moeten leiden tot nieuwe toepassingen van Microsoft’s digitale assistent Cortana op devices van HP en de platformen van Intel.

Klik hier voor meer interessante IT blogs.

Delen

Deel dit artikel