Trends in ICT

Lees verder

Interessante vacature

Weet jij al welke ICT trends je in 2018 moet volgen? Zo niet, lees de belangrijkste technologische ontwikkelingen van 2018 dan in onderstaand blog.
Onderzoeksbureaus Forrester, Gartner en Forbes hebben uitgezocht welke ICT trends wij aankomend jaar kunnen verwachten. De grootste ICT trend waar we absoluut niet omheen kunnen is “The Internet of Things”. De andere belangrijke trends in de ICT zijn Artifical Intelligence, Analytics, Digital twins en Blockchain.

The Internet of Things (IoT)

Apparaten die zelf beslissingen nemen en keuzes maken op basis van actuele data vallen onder: “The Internet of Things”. Zonder enige hulp van mensen communiceren zij met andere systemen via het internet. De meeste apparaten die zijn aangesloten op internet worden bestuurd door embedded systems (ook wel geïntegreerd systeem of ingebed systeem genoemd). Uit onderzoek van Gartner blijkt dat meer dan 8,4 biljoen embedded systems zijn aangesloten op het internet. In 2018 verwacht het bedrijf dat dit flink zal toenemen. Artificial Intelligence zal komend jaar nog populairder worden in de auto, medische agrarische en machinebranche.Analytics

Door de populariteit van het IoT zal het gebruik van Analytics de komende jaren nog populairder worden. Het IoT verzamelt een grote hoeveelheid data die het bedrijfsleven een grote efficiencyslag kan opleveren.

Digital twins

Een andere Trend in de ICT is het gebruik van digital twins. Dit zijn digitale representaties van bestaande objecten zodat bedrijven laagdrempelig kunnen experimenteren met aanpassingen en via berekeningen meer te weten komen over het object. In de toekomst wordt het waarschijnlijk mogelijk om digital twins te maken van complexe vraagstukken zoals het menselijk lichaam of complete steden.

Blockchain

Door middel van de blockchain technologie kunnen partijen automatisch en gecontroleerde transacties uitvoeren. Transacties kunnen betrouwbaarder en goedkoper worden uitgevoerd door deze relatief nieuwe manier van betalen. Blockchain technologieën staan nog in de kinderschoenen maar de verwachting is dat deze technologieën in 2018 gaan groeien zodat je er niet meer omheen kunt.

 ICT trends 2008

Je hebt nu wat gelezen over de ICT trends van 2018 maar weet jij nog wat de belangrijkste ICT trends uit 2008 waren? Lees hier meer over: augmented reality, unified communications en cloud computing.

Augmented reality

Een van de meest benoemde trends van 2008 was augmented reality. Deze technologie verbind de realiteit met de virtuele wereld, een voorbeeld hiervan is Google Glass. Door privacy-inbreuken is Google Glass mislukt en in 2016 zorgde Pokemon Go voor een enorme hype maar ook dit was een tijdelijk succes. De trend bied nog steeds veel potentie maar een doorbraak op het gebied van augmented reality ligt nog steeds in de toekomst.

Unified communications

Een andere trend uit 2008 is unified communications. Deze trend verbind communicatiekanalen met elkaar en zorgt ervoor dat chats, telefonie en email programma’s met elkaar verbonden zijn. Ook van deze trend is er weinig terecht gekomen. Er wordt steeds meer gebruik gemaakt van diverse (digitale) kanalen maar ze staan vaak los van elkaar.

Cloud computing

Het beheren van eigen servers is voorbij. In de toekomst neem je software als water uit de kraan. Dit was het beeld dat mensen in 2008 hadden over cloud computing. Voor andere was het erg onduidelijk. Wat is cloud computing nou eigenlijk en waar worden de gegevens veilig opgeslagen? Desalniettemin zagen de meeste mensen cloud computing als een grote trend met veel toekomst potentieel. In 2018 kun je cloud computing bijna niet meer weg denken uit de moderne IT-wereld. Het vertrouwen in de cloud is gegroeid maar op bepaalde punten wordt er nog steeds erg kritisch gekeken naar de privacy en veiligheid.

ICT Vacatures

Heb je interesse in de ICT trends van 2018 en wil je werken met deze innovatieve technologieën? Neem dan contact op met een van onze consultants. Binnen PHIND kunnen wij je in contact brengen met de meest spraakmakende ICT bedrijven uit Brabant, Gelderland, Zuid-Holland, Noord-Holland of regio Utrecht. Ga nu naar de vacature pagina of neem direct contact op!

Delen

Deel dit artikel