Deep learning vs Machine learning

Lees verder

Interessante vacature

Praat je weleens tegen Siri, chat je weleens met een chatrobot of zie je weleens suggesties voorbijkomen op Netflix? Dan maak jij gebruik van artificial intelligence (AI). Bedrijven zijn zich er steeds vaker van bewust dat zij iets moeten doen met AI. Door AI is de concurrentie moordend en doen bedrijven er alles aan om zich te onderscheiden. Onder AI vallen twee subcategorieën die momenteel de toon zetten: deep learning en machine learning.

Machine learning

De populairste AI gedreven technologie is machine learning, de technologie leert dan algoritmes op basis van data. De algoritmes worden constant geoptimaliseerd door de hoeveelheid aan data en door mensen bepaalde categorieën. Menselijke input in de vorm van nieuwe data is hierbij noodzakelijk. Hoe meer voorbeelden en ervaring de machines krijgen hoe meer ze ervan leren.

Deep learning

Een andere vorm van machine learning en subcategorie van AI is deep learning. De algoritmes zijn in dit geval gebaseerd op de structuur van het menselijk brein. Deep learning heeft geen menselijke input nodig en is in staat om zelf nieuwe dingen te leren. Voorbeelden van deze technologie zijn zelfrijdende auto’s of online vertaalmachines.

Schaken tegen een computer is een ander voorbeeld van deep learning. Een op machine learning-gebaseerd algoritme weet dat elk spel bestaat uit een begin, midden en eind. Door de verkregen data kan de machine analyseren en leren. De technologie is bekend met bepaalde specificaties die een programmeur implementeert – en wordt alleen actief tegen die standaard.

Een deep learning computer kijkt niet zo maar 10 stappen vooruit maar behandelt elke zet van de tegenstander als een nieuw spel. Door deze strategie komt de computer tot verrassende aannamen. In 2016 heeft de AlphaGo (een Google deep learning robot) de Google DeepMind Challenge gewonnen van wereldkampioen Lee Sedol. De wedstrijd eindigde in een 4-1 overwinning. In de vierde game maakte de AlphaGo slechts één cruciale fout waardoor de robot de game verloor.

Vacatures:

Wil jij werken met artificial intelligence? Neem dan een kijkje op onze vacature pagina. De consultants van PHIND staan dagelijks in contact met de meest spraakmakende IT bedrijven uit Nederland!

Delen

Deel dit artikel